IBC

In augustus 2013 zijn we met havoleerlingen gestart met het International Business College, kortweg IBC. Vanaf augustus 2014 is IBC ook op vwo ingevoerd. IBC is een manier om te excelleren voor leerlingen die een beroep in de economische sector ambiëren.

Eind 3 havo/4 vwo kan een leerling, die ondernemend is of dat wil worden en een stapje extra wil zetten, solliciteren om deel te nemen aan het International Business College. Bij aanname volgt de leerling vier dagen de reguliere lessen (van 4 havo/5 vwo) en wordt voorbereid op het examen. De vijfde dag worden allerlei praktische dingen gedaan die met ondernemen en ondernemend leren te maken hebben. De gemiste lessen van die donderdag worden zelfstandig ingehaald. Dit gebeurt in het zogenaamde XL-project. Op de IBC-dag werken leerlingen uit 4 havo en 5 vwo intensief samen.

Jeugdonderneming/profielwerkstuk
In groepjes wordt een echte onderneming opgericht. Na marktonderzoek wordt een product/dienst ingekocht of geproduceerd en met winst verkocht. Verkopen vinden o.a. plaats op school, diverse markten (zoals Dickensnight Brandevoort), serviceclubs, verenigingen, etc. Omdat we ons ook bezig houden met maatschappelijk verantwoord ondernemen is een deel van winst bestemd voor goede doelen. Vooraf komt een notaris vertellen over de mogelijke rechtsvormen en wordt een akte opgesteld. De functies worden verdeeld: algemeen directeur, financieel directeur, productiedirecteur, etc. Verslaglegging vindt plaats in de vorm van het profielwerkstuk.

Elementair boekhouden
Ieder bedrijf moet een administratie bijhouden, dus ook een jeugdonderneming. Elementair boekhouden staat daarom ook op het programma. Dit kan een extra diploma opleveren wat op veel opleidingen tot een vrijstelling leidt.

Beroepsoriëntatie
In het examenjaar worden op de IBC-dag colleges gevolgd op het Fontys International Campus Venlo (voor de havo-leerlingen) en op de Universiteit van Tilburg (voor de vwo-leerlingen). Daarnaast wordt kennisgemaakt met het studentenleven. Dit biedt de leerling een unieke kans om te zien of deze opleiding bij hem/haar past. Omdat bij het IBC met zoveel beroepen kennis gemaakt wordt, zijn leerlingen beter in staat de juiste vervolgopleiding te kiezen.

Wat nog meer.......
Leren communiceren, presentaties geven, solliciteren, gastlessen/workshops, bedrijfsbezoeken, bezoek De Nederlansche Bank en AEX, organiseren diverse activiteiten, geven van voorlichting op de open dag en keuze-informatieavonden, uitwisseling met de partnerschool in Lippstadt (Duitsland) en ieder jaar weer andere ondernemende dingen. Om al deze zaken mogelijk te maken wordt een bijdrage van € 140,- per halfjaar gevraagd. Voor de zakelijke uitstraling bij uitstapjes dient een blouse te worden aangeschaft.

MODULES IBC

Leerjaar 4 havo/5 vwo

  • Periode 1: Kennismaken met ondernemerschap, ontwikkelen productiefactoren en ondernemingsplan
  • Periode 2: Opzetten jeugdonderneming, start verkoop
  • Periode 3: Uitbouw jeugdonderneming en bijkomende dienstverlening

Leerjaar 5 havo/6 vwo (vanaf januari 5 dagen regulier les)

  • Module 1: Niet commerciële organisatie en loopbaanoriëntatie
  • Module 2: Juridische problemen

Neem contact op met de heer M. Derks of de heer J. van Vugt voor meer informatie over IBC.

Klik hieronder voor de nieuwsbrieven over het IBC.

januari 2019
januari 2018
juni 2017
april 2017
december 2016

Like onze facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

STAGE

“Wij, de leerlingen van 4 havo en 5 vwo, hebben net als de IBC-leerlingen van vorig jaar de mogelijkheid gekregen om stage te lopen. We konden kiezen uit elf hele leuke, uiteenlopende bedrijven. Voor ieder wat wils, dus. De eerste week na de stagedag, vertelde iedereen hoe zijn/haar stagedag was verlopen. Iedereen heeft het een zeer interessante en leerzame ervaring gevonden. We kunnen niet wachten tot onze volgende stagedag!”

IBC Brochure