Havo

Vanaf schooljaar 2016-2017 is het mogelijk om in te stromen in een brugklas havo. Tot dit schooljaar bestond die mogelijkheid nog niet op onze school. Dit houdt in dat een leerling vanaf het komende schooljaar in kan stromen op vijf verschillende niveaus, te weten:

  • 1 mavo-plus
  • 1 mavo-plus/havo
  • 1 havo
  • 1 havo/vwo
  • 1 gymnasium

Docent, verpleegkundige, journalist, marketingdeskundige, accountant of bouwkundige: zomaar een greep uit allerlei beroepen waarvoor je kunt gaan studeren met een havodiploma op zak.

In de eerste drie jaar op het Carolus leggen we een stevige basis en krijg je les in veel verschillende (algemene) vakken. Een havoleerling wil uit boeken leren, maar vooral ook dingen doen. Daarom bieden we leerlingen in klas 1 niet alleen theorielessen aan. Aan het eind van klas 3 kies je uit één van de vier profielen. Daarmee stel je voor het grootste deel jouw vakkenpakket samen waarin je examen doet. Die vakken sluiten vaak goed aan bij jouw interesses. Je kunt kiezen uit de volgende profielen:

  • cultuur en maatschappij,
  • economie en maatschappij,
  • natuur en gezondheid,
  • natuur en techniek.

Het vakkenpakket bestaat in de bovenbouw uit de gemeenschappelijke vakken zoals Nederlands en Engels. Bij het gekozen profiel horen drie profielvakken. De leerling kiest zelf het vierde profielvak. Daarnaast kiest de leerling een keuze-examenvak. Deze keuze wordt gemaakt in overleg met de schooldecanen, waarbij rekening wordt gehouden met het belangstellingspatroon en de aanleg van de betreffende leerling. De keuze kan wel beperkt worden door het aantal groepen per vak, dat binnen de school mogelijk is.

Krijg jij een havoadvies van de basisschool? Dan ben jij 100% geschikt voor de havo-klas en start je direct in klas 1 met andere leerlingen die ook een havoadvies hebben gehad. In het tweede jaar sluiten ook leerlingen uit de keuzeklassen mavo/havo en havo/vwo aan die doorstromen naar havo. Het voordeel hiervan is dat je meteen op jouw eigen niveau kunt werken dat past bij het advies van de basisschool. 

In de afgelopen jaren veelvuldig het verzoek is gedaan om een dergelijke klas te starten, zowel vanuit leerlingen, ouders als leerkrachten groep 8. Het aantal leerlingen dat in deze klas(sen) geplaatst kan worden is afhankelijk van het aantal aanmeldingen voor de havoklas. Indien leerlingen niet geplaatst kunnen worden in de havo klas, zal daarover met de basisschool en ouders worden gecommuniceerd. Er zal dan een keuze gemaakt worden voor de keuzeklas mavo-plus/havo of brugklas havo/vwo.