XLleren

Het XL–programma biedt leerlingen kansen om zich vanuit interesses en/of talenten te ontwikkelen. 

De mogelijkheden
Leerlingen die wat over hebben - op mavo-plus, havo, atheneum of gymnasium - kunnen op onze school tijdens de lessen iets ander doen. In de onderbouw (klas 1 t/m 3) is er de mogelijkheid je te verdiepen in een zelf gekozen onderwerp. De vakdocenten compacten de lesstof: alle extra oefeningen en herhalingen worden achterwege gelaten. De begeleiding komt van de mentor en een expert om er,  samen met de leerling, voor te zorgen dat de taken voor school goed blijven verlopen en dat het XL-project uitdagend is. Een voorbeeld van zo'n project is een stad ontwerpen of een app maken. Een leerling kan er ook voor kiezen om een extra vak te volgen: beeldende vorming, Spaans of 3D-design zijn bijvoorbeeld mogelijkheden.
In de bovenbouw zijn er eveneens allerlei mogelijkheden. Je kunt een extra vak kiezen. Naast een regulier vak bijvoorbeeld ook wiskunde D. Als je goed bent in een vak kun je meedoen aan een Masterclass of een Olympiade. Versneld eindexamen doen en in de overgebleven tijd bijvoorbeeld een stage lopen of proefstuderen is ook een mogelijkheid.
Een heel bijzondere regeling bij XL voor zowel onder- als bovenbouw is om op hoog niveau je sport, acteren of je danstalenten verder te ontwikkelen. Binnen jouw rooster wordt dan gekeken hoe je aan trainingen en wedstrijden mee kunt blijven doen en dan toch een mooi diploma kunt halen.

Feed-forward
Behalve dat het erg leuk is om iets extra’s te doen, is feedback ook een belangrijk onderdeel van het programma. Het project wordt onder andere door de expert beoordeeld en ook je mede XL-ers geven je tips en tops tijdens onze XL-middag. Op de XL-markt in mei of juni worden ouders en andere familie uitgenodigd zodat ook zij jouw vorderingen kunnen bewonderen.

Certificaat
Natuurlijk word je ook beoordeeld: op het eindrapport komt een XL-punt te staan of een regulier punt als je een extra vak volgt. Heb je vaak meegedaan met XL dan krijg je bij je diploma een certificaat uitgereikt. Daarop staan de projecten en andere prestaties die je als XL-er behaald hebt. Je kunt je eigen ontwikkelingen en resultaten bij gaan houden in het portfolio. Aan het eind van je schoolcarrière heb je dan een mooi en waardevol overzicht van je bijzondere en persoonlijk extra inspanningen.

Hebt u nog vragen? Neem dan contact op met mevrouw C. Brunklaus, de coördinator van het programma.